joi, 5 iunie 2014

Prajitura Regina Maria

By Sidonia Toncean   Posted at  08:50   Prajituri 15 comments

Prajitura Regina Maria este o prajitura veche pe care acum am scos-o la iveala ,rasfoind mai zilele trecute caietul cu retete al mamei mele.
Este una dintre cele mai bune prăjituri pe care le-am făcut si mâncat vreodată, este regina prajiturilor...
Pare complicată, putin costisitoare dar sa stiti ca  nu este deloc greu de facut, este nevoie doar de putina atentie....




Ingrediente : tava de 25 X 35 cm




- pentru blat :
8 albusuri
350 g zahar
350 g nuca macinata
3 linguri amidon
1 praf de copt
- pentru crema :
8 galbenusuri
300 g zahar pudra
200 g unt
- pentru caramel :
8 linguri zahar
50 g unt
- pentru krantz :
150 g zahar
150 g nuca prajita si taiata


Mod de preparare :

Pregatim blatul pentru care batem spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pina se intareste spuma( bezeaua).
Amestecam amidonul cu praful de copt si il adaugam putin cate putin la bezea, impreuna cu nuca macinata.
Avem grija sa amestecam usor pina se incorporeaza si omogenizeaza toate ingredientele.
Tapetam o tava cu hartie de copt unsa cu putin unt si rasturnam in ea blatul. Il nivelam cu ajutorul spatulei si il dam la copt in cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade.
Coacem blatul pina trece proba scobitorii si este usor rumenit deasupra.


Dupa ce blatul este copt, il lasam sa se raceasca pe un gratar.



Intre timp preparam crema amestecamd bine galbenusurile cu zaharul praf pina se albesc.Punem apoi vasul pe bain-marie , la foc mic si amestecam pina se ingroasa. Lasam apoi crema sa se raceasca.
Mixam bine untul si dupa ce crema este rece o incorparam in unt sa iasa o crema spumoasa dar moale, care se va intari dupa ce dam prajitura la rece.


Pregatim caramelul intr-un vas de tuci punem zaharul la caramelizat la foc mic sa nu se arda , apoi adaugam untul.
Blatul racit il taiem in doua si il lasam cu partea taiata in sus.
Caramelul cald il intindem peste cele doua foi taiate de blat.



Pregatim krantzul topind zaharul cu grija, tot in vasul de tuci si apoi adaugam nuca prajita si maruntita in mana sau taiata.Amesteca, apoi punem krantzul pe o foaie de copt sau pe o farfurie( tava inox) unsa cu unt sau ulei si il lasam sa se raceasca apoi il sfarmam cu ajutorul unei sticle de bere.



Trecem la asamblarea prajiturii .Punem primul blat cu zaharul caramel in sus,peste el intindem jumatate din crema, apoi celalalt blat cu zaharul caramel in jos si deasupra restul de crema, peste care preasaram krantzul.
Dam prajitura la rece cateva ore, preferabil ar fi de seara pina dimineata apoi o putem portiona.





Este o prajitura aspectuoasa dar satioasa, asa ca va doresc spor la preparat si pofta mare !
Stiu ca sunt mai multe variante, dar aceasta este varianta mamei mele.
Daca doriti puteti taia blatul in doua ( 17,5 X 25 cm ) si va iesi o prajitura mai mica dat cu 4 foi si mai inalta.

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

15 comentarii:

  1. Imi place foarte mult prajitura asta!! arata minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu-ti placa draga Diana, ca doar are ce iti place si tie: caramel si nuca .
      Te tzuc !

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. A fost pe gustul nostru, crede-ma !

      Ștergere
    2. Draga Sidy, mi-a lasat gura apa ! Bunica mea si mama mea, aveau reteta cu primul blat din 5 oua. Era prajitura care se facea mereu in casa noastra. A venit randul sa o degust din nou. Nu am mai facut-o de mult timp. Dar acum, iti multumesc ca mi-ai reamintit-o, ma duc la bucatarie. Pupici si imbratisari , Carolina

      Ștergere
    3. Draga mea Caro daca ai refacut prajitura, te rog frumos sa-mi spui daca seamana cu cea a bunicii sau nu...poate e alta reteta.
      Te tzuc cu drag !Multumesc...

      Ștergere
  3. De cand tot zic ca o fac si eu si nu mai ajung :)) Foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita sa o incerci draga mea, ca tare buna mai e !

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Gina draga este reteta de la MAMA...cum sa nu fie buna !
      Te tzuc !

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Si este si gustoasa tare ! Merita sa o incerci !

      Ștergere
  6. Am sa o incerc si eu,arata foarte bine.Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca are sa va placa si voua, draga Miha !
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  7. Comentarii de pe Facebook :

    Iuliana Tarnoveanu
    Arata minunat Sidy iar de gust...ce mai pot sa zic........trebuie sa vad ce si cum.
    5 iunie la 09:12 ·

    Iancu Lubita
    O pufosenie dupa cum se vede!! saru'mana mamei tale!!
    5 iunie la 09:20 ·

    Chifor Ana
    Cred ca-i o prajitura super buna!
    5 iunie la 09:21 ·

    Diana Kintsch
    tare buna o fi....vreau si eu o bucatica, doua, trei!!
    5 iunie la 09:22 ·

    Lucia Chis
    vreau si eu.
    5 iunie la 09:27 ·

    Tania Kiswani
    Iti multumim Sidy,,,!
    5 iunie la 09:39 ·

    Mihalache Maria
    vreau si eu bunaciune din asta.
    5 iunie la 11:08 ·

    Elena Moraru
    Diavolito! Sunt la dieta!
    5 iunie la 11:51 ·

    Elena Olariu
    reteta?
    5 iunie la 12:00 ·

    Calina Homonoiu
    Merita s-o incercati.
    5 iunie la 12:57 ·

    Adela Pescaru
    sunt la lucru pana la 20.00,daca vrei sa-mi aduci......................
    5 iunie la 14:07 ·

    Melania Parus
    mmmm,foarte faina
    5 iunie la 14:46 · Îmi place

    Haplea Bucatarul
    Ce bunatate de prajitura!!!
    5 iunie la 15:59 ·

    Buriu Elena
    arata bestial!
    5 iunie la 17:29 ·

    Lucia Musat
    da -ne reteta
    5 iunie la 21:04 ·

    Mariana Isac
    Vrem reteta....please!
    5 iunie la 21:28 ·

    Toncean Sidonia
    Vi-am dat link mai sus cu reteta !!!

    Nico Grofova
    super buna, merita incercata
    Acum 17 ore ·

    Mioara Ioan
    Excelenta!! Am s-o incerc si eu, ca ceva asemanator am mai facut!! Nu e greu!! Imi place blatul de albus cu nuca!! Numai ca daca nu e atentie, cade, ca nuca e grasa!! deci grija!!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.