In bucataria greceasca retetele sunt usor de pregatit si se bazeaza pe ingrediente naturale si mai ales sanatoase. Mancarea este de tip mediteranean, avand caracteristici comune cu cea italiana sau cu cea turceasca. Se folosesc mult legumele, uleiul de masline, cerealele, vinul, pestele si mai multe feluri de carne, in special de pui, iepure si porc.
Retetele grecesti folosesc multe verdeturi care adauga un plus de gust in orice mancare: menta, oregano, usturoi, ceapa, marar, fenicul...
Tinand cont de toate aceste atuuri, mancarea greceasca este considerata de multi cea mai buna din lume. Pe langa faptul ca retetele sunt usoare si delicioase, mesele grecesti traditionale inseamna mai mult decat mancare, inseamna un vin bun si neaparat o conversatie placuta cu cei dragi.
Tocmai din acest motiv am ales aceasta friptura, pentru masa de An Nou, deoarece stiam ca ,oricum va fi mult ...povestita !
Avem NEVOIE de :
1- 1,5 kg ceafa proaspata de porc
2 cepe albe
1 ceapa rosie
100 ml ulei de masline
350 ml vin alb
sare, piper
cimbru
oregano
salvie
condimente friptura porc Kotanyi
+ 1 ceapa alba
ardei gras rosu
rosii cherry
morcovi-baby
lamaie
MOD de PREPARARE :
Portionam ceafa felii si o condimentam cu amestecul de friptura de la Kotanyi.
Ceapa curatata o taiem rondele.
Uleiul cu 100 ml vin alb il amestecam cu sare, piper, cimbru, oregano si salvie.
Intr-un bol cu capac punem un strat de ceapa, stropim cu putin sos de ulei cu vin, asezam un strat de carne condimentata.
Asezam apoi iar un strat de ceapa cu ulei si vin, iar un strat de carne si tot asa pina se termina carnea, dar deasupra sa fie ceapa multa.
Punem capacul si lasam cat mai multe ore la marinat, ideal ar fi sa faceti cum am facut eu, am lasat pina a doua zi, cand , intr-o tava rezistenta la foc, am uns-o cu putin unt si am adaugat carnea cu ceapa care au stat la marinat.
Deasupra am mai taiat rondele o ceapa ,cateva rosii cherry, felii de ardei gras rosu si morcovi-baby.
Adaugam apoi 250 ml vin alb si dam la cuptorul dinainte incalzit la 200 de grade, pentru o ora, o ora si jumatate pina cand ceafa este bine patrunsa.
Cand friptura este gata, o stropim cu un sos facut din ulei de masline cu zeama de lamaie, sare si oregano.
Servim friptura alaturi de garnitura dorita si o salata verde.
Pofta mare va doresc !
Omul cat traieste invata. Imi place reteta!
RăspundețiȘtergereJean Prunescu
RăspundețiȘtergereSi cu un miez de varza murata si arunci dupa caini .Îmi place ·
Cui ii place( face bine) varza murata...DA, cu siguranta !
ȘtergereLubita Iancu
RăspundețiȘtergereMmm, de arătat arată super cred ca este super şi la gust! Pofta bună! 💋 Îmi place...